КРАТОК ПРИКАЗ НА ЦРКВИТЕ

 • Св.Петка Параскева

  Види на мапа

  Црква “Света Петка Параскева” — црква во селото Селник. Сместена е на неколку стотина метри лево од патот кој води од Драмче кон Селник. Црквата е прогласена за споменик на културата од национално значење од страна на Министерството за култура на Република Македонија. Градбата на црквата е еднокорабна со правоаголна основа и е покриена со […]

  Погледни место
 • Манастир “Пресвета Богородица”

  Види на мапа

  Црквата Пресвета Богородица започнала да се гради во 1972, а била завршена во 1975 година. Изградена е во стилот на византиско-македонските цркви од среден век. Манастирот е машки, а типикот на манастирот е исихастички. Во близина на манастирската се наоѓала друга, постара црква, која што била разрушена, а иконите од неа били пренесени во новата […]

  Погледни место
 • Манастир “Св.Архангел Михаил”, Берово – Monastery of the Holy Archangel Michael, Berovo

  Види на мапа

   Манастирот Свети Архангел Михаил е изграден во 1818 година помеѓу две стари цркви: Свети Ѓорѓи од десната страна на околу стотина метри, на чие што место денес постои оброчиште, и Света Богорогица од левата страна, на влезот во Брегалничката Клисура, на местото каде што во 18 век се наоѓало Берово. Начинот на кој што е […]

  Погледни место
 • Комплекс Манастирски Ендек

  Види на мапа

  Во подножјето на Голак во непосредна близина на градот Делчево се наоѓа прекрасниот манастир Света Богородица Балаклија. Околината на самиот манастир, со своите специфични камени форми допринеле уште од дамнина тука да постои светилиште. Сегашниот изглед манастирскиот комплекс го добил некаде на почетокот на 20 век кога бил изграден манастирот но со слаб квалитет. Подоцна […]

  Погледни место
 • Црква “Св.Архангел Михаил” во село Драмче

  Види на мапа

  Центар на црковниот и просветниот живот во Драмче и неговата околина била црквата  „Св. Архангел Михаил” што се наоѓа кај Старòто Село, позната како Шарена црква. Оваа црква градена според народното предание врз темелите на големата црква „Св. Богородица“ од VI-VII век. Била разрушена до темел, во исто време, кога биле опустошени и црквите во […]

  Погледни место
Оди најгоре